Web(and) Talks с Ivan Tride

Web(and) Talks

Време за четене: 8 Минути

Дата:

Web(and) Talks с Ivan Tride.

Ivan Tride, или както някои хора го знаят - Ванко 3D, е 3D VFX артист и AR разработчик. Хората се обръщат към него, когато имат нужда от нещо креативно, футуристично или иновативно.


Всичко започва с увлечение по илюзионното изкуство докато е ученик в Добрич, а към днешна дата е работил със световноизвестни личности като Tory Lanez, Juicy J, NGHTMRE.

Ivan Tride за Phygital MIXTAPE:

Phygital MIXTAPE - Как се роди идеята и колко време отне от идея да се превърне в реалност?

Още от лятото тази година ми се въртеше в главата, че искам да събера всички свои авторски песни до момента на едно място, да опаковам този период от музикалните си приключения и да го поднеса по някакъв интересен начин. Мислих всякакви варианти за custom 3D принтирани флашки, да си моделирам някакъв уникален концептуален item, защото всички знаем, че по принцип дисковете са стандарт за музикални албуми, но вече са сравнително отживелица. Трябваше да има и някаква добавена стойност, винаги се старая да надграждам направеното до момента и да правя нови неща, които не съм виждал никъде другаде.

Web(and) Talks с Ivan Tride image

Зараждането на самата идея беше още началото на лятото 2021. Беше няколко месеца на заден план в главата ми, докато движих други проекти и около септември се спрях на точния модел флашка - пластична карта. Самата и форма беше перфектна за адаптиране в някакъв вид футуристичен музикален player, който същевременно прилича и на аудио касетка. Отне ми около месец до завършения резултат, но активната работа беше няколко безсънни нощи, през останалото време доизчиствах детайли. Най-трудната част беше да програмирам секцията с пускането и спирането на песните, когато пуснеш едната - другата да спре. Изобщо софтуера за филтри не е направен с идеята да се ползва за такива неща и значителната част от главоблъскането беше да измисля как да заобиколя основните функции на програмата, теглих някакви custom кодове от интернет, които адаптирах и кажи речи програмирах цял AR music player във филтър, което не беше правено досега. Световната общност от филтър creator-и наистина оцениха и заляха поста ми в комюнитито с похвали за филтъра, дори спечелих специална финансова награда от @lens.list и SPARK AR, което беше голям комплимент.

От къде черпиш вдъхновение, когато искаш да създаваш нещо, което не е създавано до сега?

Тайната според мен е в симбиозата между оператора, асистента и двигателя. Оператора е човечето, дето бута ръчките на контролното табло в главата, асистента - подсъзнанието, а двигателя - сърцето. Всички изживявания, информация, емоции, които ни се случват, минават през оператора и той ги прехвърля към асистента. И асистента си работи и си компилира и асоциира разни комбинации от всичко на заден план, нон-стоп. Освен това той има връзка и с четвъртото измерение и вселенската база данни.

За разлика от мен в реалния живот - разхвърлян, разсеян и хаотичен, моя оператор работи изключително систематично, той си има собствена адженда и е абсолютен минималист. Постоянно чисти и хвърля неща на боклука. Шири се в празната операционна, следи на таблото какво ми се случва и чисти всичко, което не му трябва. За да освобождава място. Асистента през 5 минути чука на вратата с нова компилация от идеи и концепции. Когато идеята е достатъчно вълнуваща, че и двигателя го чуя да форсира, тогава освободеното място в операционната се превзема от тримата и започва работата. В тия моменти ставам като обсебен. Това са идеите, които толкова ме разпалват, че не мога да спя, докато не ги видя готови.

Та отговора на "Откъде идва вдъхновението" е - отвътре.

В Добрич започваш да се занимаваш с илюзионно изкуство. Какво е общото между фокусите и добавената реалност?

Добавената реалност също е илюзия. Виждаш нещо, което реално го няма там.

От малък бях много любопитен, търсих и се впечатлявах от нещата в живота, от изкуствата, които имаха ефекта WOW върху мен. Неща, които счупват представата ти за реалност. По принцип още от ученик започнах да се занимавам и с 3D и ефекти, но тогава компютъра ми беше твърде слаб, трябваше да чакам рендери с часове. Затова в този период бях оставил това хоби на заден план и се фокусирах върху визуалните ефекти наживо - което си е илюзионното изкуство. Обичах да виждам изумените погледи на хората и да чупя представите им и това ме зареждаше. Сега виждам, че силата на дигиталното изкуство, което създавам, е същата. От малък съм тръгнал по този път, да търся как да създавам ефекта "WOW".

Web(and) Talks с Ivan Tride.
Web(and) Talks с Ivan Tride. Web(and) Talks с Ivan Tride.

Коя е голямата цел, която смяташ да реализираш в най-скоро време?

Искам да поканя всички на парти в Киберхрама във VR. Знам, че много хора се чудят какво стана с конкурса, който организирах това лято, какъв ще бъде финалния резултат? Ами работим по въпроса! Добрите неща отнемат време.

Къде виждаме себе си в близко бъдеще с помощта на VR и AR?

Дигиталния свят ще става все по-привлекателен и ми е изключително интересно да видя как тези технологии ще допринесат в сферата на образованието и забавленията и най-вече как те ще се слеят. Education + Entertainment = EDU-TAINMENT

Представете си в час по история вместо да четете текст от учебник, да се пренесете с VR във фотореалистична репрезентация на дадени исторически събития, в час по биология да влезете в човешкото тяло, учителя ви да е с аватар на левкоцит, който ви обяснява как работи имунната система. Или в час по математика вместо да решаваш сухи уравнения, си поставен да управляваш космически кораб, който за да приземиш, трябва да решиш дадена задача. Подобни методи на геймификация в образованието много по-умело биха ангажирали интереса на учениците да задълбаят в определени материи и да открият себе си.

Какво би казал на всички, които имат желание да се занимават с 3D, но смятат, че е много трудно да станеш толкова добър?

Да започват. Целия свят стремглаво се е засилил да се дигитализира, demand-а в тази сфера е огромен.

И последно - Ivan.tride или Vanko3D? :)

Хаха по принцип още от ученик си бях Ванко 3Д. До момента, в който преди 5-6 години трябваше да ме пишат на плакат, че ще пускам музика в един клуб и ми казаха, че Ванко 3Д звучало сякаш не се взимам насериозно. Тогава казах ДОБРЕ. IVAN TRIDE. По-сериозно звучи. От тогава Ванко 3Д ми стана като нарицателно за несериозност и непринуденост, затова под този псевдоним пускам авторската си музика и разни ежедневни човешки работи в инстаграм, а IVAN TRIDE използвам иронично за по-представителните неща.

📝 Инстаграм на Ivan Tride:

@ivan.tride

🌎 Сайт на Ivan Tride:

www.ivantride.com

С "𝐖𝐞𝐛and Talks" ще имаш възможността да опознаеш личности с принос към нашия дигитален бранш, от които можеш да научиш много и да се вдъхновяваш!

Не забравяй да ни последваш в Instagram, където да следиш за следващите издания на нашата рубрика, както и за повече интересна информация за случващото се в дигиталния свят около нас!