Web(and) Talks с Er’Naste Nasimo

Интервюта

Време за четене: 8 Минути

Дата:

Web(and) Talks с Er’Naste Nasimo.

Naste, Nasimo, Kardami Kapila Das или Станислав Трифонов, е артист, роден в Търговище, започнал да се занимава с изкуство, в специалност - с графити, през 1995.

Към ден днешен има стотици рисувани стенописи по света, множество самостоятелни изложби и награди.

Още пред 2009г. измисля термина #Fine Graff Art, което е и името на платформата за изкуство, която създава наскоро.

Какво те вдъхнови да създадеш Fine Graff Art и защо почувства, че има нужда от подобна платформа?

Терминът Fine Graff Art го ползвам още от 2009 г. тогава го поставих на плаката на първата ми самостоятелна изложба. Дойде си абсолютно естествено, понеже още от малък, преди да започна да се занимавам с графити, имах влечение към изящното изкуство, чиракувах при различни майстори и рисувах каквото ми падне. Та симбиозата се получи съвсем от само себе си. Просто обединих двете дисциплини.

Web(and) Talks с Er’Naste Nasimo image

Идеята за платформата я имам от няколко години, но чак сега се осмелих да се захвана и да я реализирам. Чувствах, че трябва да направя нещо повече от това да развивам своя талант и реших да помогна на сцената, като събера любимите си български артисти на едно място. Исках заедно да направим място, в което да образоваме публиката за стойността на изкуството, за смисъла му, влиянието, потентността му и всички други ползи от това да имаме артисти, които имат позиция и правят стойностни професионално издържани творби. Писнало ми е от посредствените глупости, които ни се предлагат отвсякъде.

Иска ми се тази платформа да помогне на артистите да са по-независими, да творят това, което усещат, както го усещат, да казват това, което им е на сърце, без ограниченията, които често ни се налага да си слагаме, когато работим по поръчки.

С какво Fine Graff Art е различна от другите платформи за изкуство?

Различава се с това, че ще има сериозна цедка за нещата, които се показват в нея. В тази платформа ще се обръща най-вече внимание на художниците, които са минали и през школата на графити стрийт арта, на стенописта, живописта и имат по-съвременна стилистика.

Какво се надяваш да постигнеш с Fine Graff Art?

Да обединя съвременните майстори, да създадем общност, в която взаимно да се мотивираме и вдъхновяваме, да образоваме обществото относно стойността на автентичното изкуство и да помогна на себе си и колегите ми да творим спокойно, като продаваме достъпни репродукции на изкуството си.

Web(and) Talks с Er’Naste Nasimo image

Какъв е процесът на подбор на художници, които са част от платформата?

Засега е мой подборът и на този етап се влиза само с покана.

Каква роля смяташ, че играе изкуството в обществото и как мислиш, че FineGraff Art може да допринесе за развитието на съвременната българска арт сцена?

Огромна роля играе изкуството, просто в повечето случаи е на подсъзнателно ниво. Това, което ни влиза през очите и ушите малко по малко се намества и в съзнанията ни и искаме или не, започва да ни влияе. Ако навсякъде ни показват пошло изкуство, то критериите ни за доброто такова започват да падат сериозно и започваме да се задоволяваме с елементарни буламачи.

Трябва да има сериозна летва за прескачане, ако искаме да се обградим с ценно изкуство, което да повдига вибрациите ни.

Какво е мнението ти за важността на автентичността в изкуството и как FineGraff Art я насърчава?

На първо място платформата поощрява влизането на артисти, които имат изграден автентичен стил и има идея да подкрепя млади таланти, които имат сериозна заявка за развитие. Често изгубваме автентичността си, когато се опитваме да угодим на някой клиент и колкото повече се опитваме да се напаснем с него, толкова повече се отдалечаваме от себе си. Аз лично имам много реализации по този въпрос и понеже често съм се губил, създавам това място, в което всеки да показва работата, с която се гордее и която го представя автентично.

Web(and) Talks с Er’Naste Nasimo image

Как се балансира между достъпността на изкуството и финансовите нужди на твореца?

За това са репродукциите, те са на достъпни цени, за да могат дори тези ценители, които нямат възможност да си закупят оригинал, да подкрепят любимите си артисти и да получат в замяна ценно копие от някое от любимите си произведения. Финансовите нужди на твореца са като на всеки друг.

Много хора си мислят, че само защото следваме призванието си и правим нещо, което обичаме, трябва да го правим за без пари и често се подхожда несериозно към работата ни. ФГА има идеята да носи на артистите в нея пасивни доходи чрез продажбата на репродукции, както ще има възможност да се излагат и продават и оригиналите.

Цялата платформа е създадена от артисти за артисти и ценители.

Какъв съвет би дал на младите творци, които искат да се наложат в света на изкуството?

Определено да не прескачат стъпала в процеса, да минават плавно през всички стъпки, не да бързат да стават артисти. И най вече да следват вътрешния си глас.

Каква смяташ, че ще е ролята на технологиите в бъдещето на изкуството?

Огромна. Всичко зависи от това кой го използва и с какво намерение. Естествено хората с по-нисък естетически критерий могат и да изберат да прескочат артиста и да ползват услугите на ИИ.

От една страна, той дава възможност за още по-масово заливане с кич, а от друга страна може да помогне за улесняване на процеса на артиста с намирането на референции. За мене най-важното е да се образоваме взаимно за това кое наистина е ценно, да вдигаме критериите си и да не се задоволяваме с цветните задачи, които ни се предлагат от всяка будка.

Web(and) Talks с Er’Naste Nasimo image

Как хората могат да подкрепят Fine Graff Art и неговата мисия?

С всяка покупка на репродукция или оригинал човек подкрепя платформата и артистите в нея. Ако някой няма възможност дори за това, поне може да хареса и сподели, не е толкова трудно.

И последно - какви вълнуващи планове или проекти имаш за Fine Graff Art в близко бъдеще и как виждаш развитието на платформата с течение на времето? :)

Скоро подготвяме изложба с новите ми партньори в тази мисия, на която ще представим официално всички артисти, които досега са се включили. Подробности обаче засега не мога да дам.

В бъдеще се надявам да имаме реално пространство, не само в уеба, където да се правят освен изложбите и други образователни събития, лекции и др. Да се развиваме и увеличаваме артистите, с които работим и представяме и да заемем сериозна позиция сред световните подобни платформи.Последвай Nasimo в:
🔗 Instagram: @ernaste.nasimo
🌎 Website: nasimo.org

Последвай Fine Graff Art:

🔗 Instagram: @fine.graff.art
🌎 Website: finegraffart.com


💡 С "𝐖𝐞𝐛and Talks" ще имаш възможността да опознаеш личности с принос към нашия дигитален бранш, от които можеш да научиш много и да се вдъхновяваш! Последвай рубриката в Инстаграм тук. ⬅️

👉🏼 Не забравяй да ни последваш в Instagram, където да научаваш повече интересна информация за случващото се в дигиталния свят около нас!