Web(and) Talks с Вяра Стефчева

Интервюта

Време за четене: 9 Минути

Дата:

Web(and) Talks с Вяра Стефчева.

Вяра Стефчева е главен изпълнителен директор (CEO) на Zahara Cоnsult, където отговаря за маркетинг стратегиите на Web 3.0 компании, крипто и блокчейн проекти от цял свят.

Завършва „Връзки с обществеността“ и „Бизнес администрация“ в Софийски университет „Св. Климент Охридски“. Вяра е работила в едни от водещите маркетингови и PR агенции в страната и е била лектор на множество събития и конференции. Към момента е лектор в цялостната програма по Инвестиции и допълнителни доходи на „Finance Academy“, както и в курса на SoftUni Digital, “SEO Copywriting”.

Можеш ли да ни разкажеш малко за твоя опит и какво предизвика интереса ти към Web 3.0 технологиите и блокчейн на първо място?

Започнах кариерата си в ИТ сектора, където имах възможността да натрупам разнообразен опит на различни маркетинг позиции и да придобия цялостно разбиране за различни бизнес процеси. Това ми даде възможност да бъда заобградена от хора, които са в крак с най-новите технологични тенденции. Самата аз винаги съм се интересувала от иновативни технологии, затова когато научих за Web3 и блокчейн, реших да съсредоточа експертизата си върху маркетинга на бъдещето!

Какво те вдъхнови да се занимаваш с Web 3.0 маркетинг и бизнес консултации?

Вдъхновението ми са всички нови разработки в сферата на изкуствения интелект, автоматизацията, машинното обучение и децентрализираните технологии!

Какво породи желанието ти да създадеш първата Web 3.0 & Metaverse общност в България?

Вярвам, че у нас има много хора, които се вълнуват от темата, търсят актуална информация и съмишленици! Разпознах огромния потенциал на Web3 технологиите и ролята им в трансформирането на бизнеса.  От там възникна и необходимостта от общност, която може да обедини съмишленици и професионалисти, които споделят интереса към тези нововъзникващи технологии. Целта на Web 3.0 & Metaverse общността е данасърчава сътрудничеството и споделянето на знания в технологичната общност.

Като продължение на групата, създадохме и първата платформа, посветена изцяло на Web3 обучения, кариерно развитие и общности - Web3Trib3.com. Уебсайтът дава възможност на всеки да натрупа знания, опит и умения в бързоразвиващия се ИТ сектор.

Web(and) Talks с Вяра Стефчева image

С нарастващото присъствие на AI в нашето ежедневие, какво мислиш, че ще има потенциално приложение в бъдеще?

AI ще бъде част от нас! Ще бъде наше продължение, консултант на пълен работен ден и помощник в ежедневието, независимо дали си почиваме или работим. Нещо като нашата лична операционна система, интегрирана в съзнанието ни. За мнозина може да звучи плашещо, но аз определено се вълнувам за тази технологична революция!

Какво мислиш за въздействието на AI върху пазара и какви стъпки могат да бъдат предприети, за да се гарантира, че хората ще са подготвени за тези промени?

Време е всички да се подготвят за професиите на бъдещето. За да “оцелее” на пазара на труда, модерният човек трябва да бъде гъвкав, креативен и да притежава умения в много и различни сфери. Професиите на бъдещето ще бъдат комплексни, сбор от различни дейности и знания. Вече няма да се лимитират само до тясна специализация в даден сектор.

Виждам това като една страхотна възможност да се радваме на по-вълнуващ живот, в който не губим времето си в повтарящи се задачи или една и съща професия в продължение на години!Сигурна съм, че всеки млад и активен човек вече усеща промяната - в динамичните времена, в които живеем, една седмица често се усеща като месец от събития.

Естествено, възникват регуалторни и етични въпроси, които са доказателството, че имаме нужда от професионалисти, които имат знания в различни сфери. Например, при AI говорим за сложни правни въпроси, които се нуждаят не просто от юристи, а от експерти по дигитално право!

Кои са някои от най-важните тенденции, които смяташ, че ще оформят индустрията на Web 3.0 през следващите няколко години и как компаниите могат да бъдат в крак с тях?

Създаване на общности, справедливо споделяне на възнагражденията и прозрачност.

Основната промяна ще се усети в начина по който са структурирани бизнесите на бъдещето - те вече ще се ръководят изцяло от общността.

Потребителите ще станат най-важните лица, които взимат стратегическите решения за организациите, които подкрепят.Освен това, ще говорим все по-често за не просто “клиенти”, а за аудитории от съмишленици, които подкрепят бизнесите финансово и са ангажирани с тяхното развитие дългосрочно. Очаквам първите признаци на тази тенденция да се усетят в повишаването на лоялността към брандовете и изграждането на връзка, която продължава отвъд момента на покупка.

Под справедливо споделяне на възнагражденията имам предвид, че новото очакване към брандовете ще бъде свързано с това да споделят печалбата си със своите потребители. Вече наблюдаваме това във всички “Creators Funds”, които социалните мрежи създават, за да възнаграждават своите активни инфлуенсъри. Очаквам тази тенденция също да продължи, а защо не потребителите скоро да очакват възнаграждения за това, че гледат реклами и консумират спонсорирано съдържание.

И не на последно място прозрачност - публична информация от компаниите за това как използват и обработват лична информация, как генерират приходи, как ги оползотворяват, с кого партнират, какъв е техният въглероден отпечатък, социална ангажираност и т.н.

Как хората и фирмите могат да се включат в екосистемата Web 3.0?

Като се присъединят към нашата платформа - Webt3Trib3! Нашата формула е - качествено съдържание, аткивна общност, събития, кариерни възможности.

Web(and) Talks с Вяра Стефчева image

Как мислиш, че Web 3.0 ще повлияе на традиционните социални медийни платформи и онлайн общности?

Вероятно всички ще преминат към децентрализиан модел и ще се поучат от грешката на Зукърбърг. Нужна е повече отговорност към предоставянето на сигурна среда за съхранение на информацията, която споделяме постоянно публично и лично.

Очаквам и много платформи да създадат свои дигитални валути, за да събират финансиране и да дистрибутират награди сред потребителите си.

Как виждаш развитието на Web 3 индустрията през следващото десетилетие и какви нови възможности смяташ, че ще се появяват?

Представям си широко приемане на децентрализирани приложения (dApps), блокчейн технологии и съответно по-голяма финансова свобода. Очаквам и много нови софтуерни и хардуерни разработки за Metaverse, като се надявам това и да намали цената на хардуера, нужен, за да “влезне” човек в метавселета и да изпробва виртуална реалност - за момента това си остава по-скроо атракция за събития.

Вярвам, че Web 3 технологиите ще станат по-достъпни и интегрирани в ежедневието ни.

Как виждаш развитието на взаимотношението между традиционните финанси и криптовалутите през следващите години?

Положително съм настроена към това криптовалутите да придобият още по-голяма популярност и признание като алтернативни финансови активи на международно ниво. С колегите в Zahara Consult имаме възможност да работим рамо до рамо с едни от водещите международни фирми във fintech сектора. Това, което наблюдаваме като тенденция е, че традиционните финансови организации започват все по-често да се обръщат към нови финансови решения и да проучват възможностите, които DeFi предоставя, да проучват начини за интегриране на криптовалути в тяхната съществуваща инфраструктура.

Web(and) Talks с Вяра Стефчева image

Какъв съвет би дала на младите, които искат да пробият в Web 3 индустрията и какви умения смяташ, че ще бъдат най-търсени през следващите години?

Независимо какво работите или от какво се интересувате, индустрията на Web3 се развива бързо и е от решаващо значение да имате силно желание за учене и адаптиране.

Останете любопитни, непрекъснато се образовайте за нововъведения като блокчейн или други ИТ тенденции


Ангажирайте се с онлайн общности, посещавайте конференции и участвайте в проекти, за да разширите своите знания и мрежа от контакти - така ще откриете нови хоризонти!

И последно - как би обяснила на един възрастен човек с какво се занимаваш? :)

Бих казала: Свързвам хората с общи цели и интереси, за да реализират своите идеи и да направят света по-добро място!🔗 LinkedIn: @vyara-stefcheva
🌎 Website: web3trib3.com


💡 С "𝐖𝐞𝐛and Talks" ще имаш възможността да опознаеш личности с принос към нашия дигитален бранш, от които можеш да научиш много и да се вдъхновяваш! Последвай рубриката в Инстаграм тук. ⬅️

👉🏼 Не забравяй да ни последваш в Instagram, където да научаваш повече интересна информация за случващото се в дигиталния свят около нас!